ADVENTSKI MARKET U MARTIĆEVOJAdvent u Design Districtu – Market u Martićevoj otvara se u četvrtak 1. prosinca, što će biti obilježeno koncertom s nastupom Elvira Lakovića Lake i Mirele Laković Lele u 19 sati. U sklopu najoriginalnijeg adventskog Marketa, održat će se 18 radionica za djecu i odrasle, 9 vođenih igraonica s igračkama hrvatskih dizajnera, koncerti za djecu i nekoliko umjetničkih performansa. Uloga središnjeg prostora pripala je Croatian Design Superstoreu gdje će se tijekom mjesec dana svakodnevno održavati razne aktivnosti poput radionice koja će djeci omogućiti igranje izvornim hrvatskim igračkama. Od ponedjeljka do petka od 17:30 do 19 te vikendom od 11 do 12:30, svi posjetitelji moći će pohađati radionice različitih tematika. Neke od njih vraćaju u prošlost ili pak uče stvarima koje su iskoristive u svakodnevnom životu. Jedna od njih je Fotografija bez kamere. Camera obscura (tamna soba) efekt je na koji su mnogi zaboravili. Ova preteča fotoaparata omogućuje nam da uz pomoć svjetlosti i malene rupice napravimo fotografiju, a cilj navedene radionice je izrađivanje vlastite camere obscure. Druga, također korisna radionica, bazira se na učenje tehnike spravljanja indijskog masala chaija. Svi sudionici će imati priliku naučiti kako od masala chaija napraviti sladoled.

Uz bogat kulturni i gastro program, jedinstvenu blagdansku atmosferu na početku Martićeve upotpunit će i atraktivan glazbeni repertoar u suradnji sa zagrebačkim Mojo barom. Posjetitelji će moći svakodnevno uživati u brojnim open-air nastupima pomno odabranih glazbenika i poznatih DJ imena. Suradnja s Indirekt festivalom zajamčit će glazbeno osvježenje u vidu mladih izvođača koje je Indirekt otkrio, a najboljima od njih i otvorio vrata većih festivala poput Exita, Szigeta i Glastonburyja. Programski partner Marketa u Martićevoj je i HDS ZAMP koji će doprinijeti nastupima superfinalista i pobjednika RockOff natjecanja – glazbene platforme koja tijekom njeguje i promiče umjetničke vrijednosti moderne glazbe. Rockoff mladim glazbenicima i autorima pruža mogućnost dodatne afirmacije kroz koncerte i medijska gostovanje, a na Marketu će nastupiti neka od najzanimljivijih imena koja su tijekom godina tamo predstavljena.

Umjetnički dio Marketa predvode umjetnici Bojan Gagić i Miodrag Gladović koji će izvesti luminoakustični performans pod nazivom LIGHTERATURE READING. Performativna tehnika kojom se ovaj duo koristi temelji se na pretvaranju svjetlećih objekata u zvukovne slike putem fotonaponskog efekta. Prvi umjetnički događaj održat će se 2. prosinca od 19:30, plesna predstava mladih suvremenih plesačica EYE SEE I SEA. Na sam Badnjak očekuje nas akcija dijeljenja dobrih želja i svjetla SHARE THE LIGHT.

Uz sve aktivnosti, na najkreativnijim adventu u gradu, zasigurno neće nedostajati dobre hrane. Osim uživanja u delicijama, vizualna umjetnica Maja Marković posjetiteljima će pokazati kako hrana postaje umjetnost. Maju zanima cijeli proces razvijanja ideje i krajnjeg ishoda stoga je cijeli pothvat postao njezin vlastiti “kruh aktivizam“. U svojoj alternativnoj nomadskoj pekarnici kruh priprema s divljim raženim kvascem za kojega svakodnevno brine hraneći ga raženim brašnom i vodom.

Radno vrijeme ugostiteljskih kućica bit će od 12 do 23 od ponedjeljka do petka te od 10 do 23 tijekom vikenda. Croatian Design Superstore će tijekom Marketa raditi od 12 do 23 od ponedjeljka do subote te od 10 do 23 nedjeljom. Iznimno će na Badnjak kućice biti otvorene od 10 do Božića u 4 sata ujutro. Na Silvestrovo će radno vrijeme biti od 10 do 6 sati idućeg dana.

Kreativni Market u Martićevoj najbolje je mjesto za kupnju božićnih poklona, ali i najbolje mjesto za doček Božića i Nove godine.

 

Komentari

komentar