BALETNI SPEKTAKL NA TVRĐAVI SV. MIHOVILAVeć tradicionalno kraj srpnja u Šibeniku obilježava plesna umjetnost kroz Šibenik Dance Festival koji će osmo izdanje ove godine prikazivati od 23.-28.srpnja.

Posjetitelji bajkovite Tvrđave Barone 26.srpnja imat će priliku vidjeti ulomak iz baleta Rossini cards – ‘Duet Inoffensivo’ u produkciji HNK  Ivan pl.Zajc iz Rijeke, a koreografiju potpisuje Mauro Bigonzetti na glazbu Gioachina Rossinija.

Suvremena je to baletna predstava koja je oduševila i kritiku i publiku. Iako je u srži apstraktna,  nudi scene iz paralelnih života, intrigantne obrate iz dramatičnih u komične situacije; neočekivane poveznice koje titraju između erotičnosti, taštine i ironije.

Iznimno vještim sljubljivanjem klasične plesne tehnike i Rossinijeve barokne glazbe, Bigonzetti je stvorio remek-djelo moderne umjetnosti koja nadilazi plesne okvire.

I u pokretu i u ekspresiji, pred plesačima je postavljen izazov da izvedu koreografske sekvence u rasponu od onih klasičnih, liričnih, čeznutljivih i duboko duševnih pa do onih komičnih, raskošnih, senzualnih, živahnih, čak i furioznih.

Ukratko, i plesačima i publici ovo je djelo vrhunska gozba koja razotkriva svu inovativnost i emotivnost dva velika maestra – Rossinija i Bigonzettija.

Kroz sedam njegovih izdanja – Šibenik Dance Festival je posjetilo više od 10 tisuća ljudi na Tvrđavi Sv.Mihovil, te od prošle godine svježe otvorenoj tvrđavi Barone, kao i pozornici HNK Šibenik, te nebrojivo mnogo ljubitelja plesa, kao i turista koji su u programu festivala uživali na najljepšoj pozornici kulturne baštine Šibenika na Trgu Republike Hrvatske kod šibenske katedrale. Uz to festivalom je prodefiliralo više od 300 plesača iz cijele regije ali i svijeta.

Ulaznice se nalaze u prodaji putem sustava www.eventim.hr

Komentari

komentar