BOŽIĆNA ČAROLIJA U ARKADIJIBožićna bajka dostojna najvećih svjetskih metropola, s motivima Snježne kraljice i grada Zagreba, inscenirana je u izlozima i u unutrašnjosti Arkadije, knjižare Školske knjige na Trgu bana Jelačića. Ondje je u petak navečer, 4. prosinca, u nazočnosti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i brojnih uzvanika, započela manifestacija Božićna čarolija i proslavljen treći rođendan Arkadije.

Bajkoviti prizori u izlozima koje je kreirao međunarodno zapaženi umjetnik Mario Miše, okruženi prirodnim jelama, samo su uvod u unutrašnjost Arkadije, u kojoj će posjetitelji tijekom cijelog prosinca uz čaj ili toplu čokoladu uživati u blagdanskom ugođaju, a subotom u čitanju bajki i druženju s piscima i umjetnicima.

Da je takav sadržaj Zagrebu uistinu važan, potvrdio je u petak i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. “Hvala Bogu da se u vrijeme blagovanja kobasa i kuhanog vina netko sjetio organizirati advent knjige. Ovo je praznik, ovo je došašće knjige. To je najbolji poklon za europski grad u kojem su stolovali i stoluju najveći hrvatski umovi. Bez knjige, ni njih ne bi bilo”, kazao je Bandić.
Prema njegovim riječima, na mjestu Arkadije nekad se nalazio štakornjak, a danas je to prostor kakvim se metropola može ponositi. Arkadija nije samo knjižara, dodao je predsjednik Uprave Školske knjige dr. sc. Ante Žužul, nego i mjesto uživanja – oaza znanja, kulture i stvaralaštva, prostor samosvijesti i interkulturnog dijaloga u kojem se oštri intelektualna znatiželja.

“Zagrlimo knjigu na ovom kultnom mjestu koje je dobilo ime prema knjizi Arkadija Jacopa Sannazara, djelu koje je bitno utjecalo na kulturni ambijent cijele Europe, pa tako i Hrvatske, od Petra Zoranića i njegova romana Planine, do naših dana”, istaknuo je dr. sc. Žužul.

O inspiraciji Snježnom kraljicom i suradnji sa Školskom knjigom govorio je Mario Miše, umjetnik koji je javnosti poznat kao suradnik prestižnih svjetskih modnih brandova i kulturnih institucija poput Royal Opera House u Londonu. U hrvatskim kinima upravo se prikazuje novi nastavak Igara gladi, za koji je Miše izradio dio kostimografije i oglavlja.

Svečano otvaranje manifestacije Božićna čarolija vodila je Ana Radišić, zaštitno lice CMC televizije, a kvalitetne naslove za djecu i odrasle preporučila je Miroslava Vučić, urednica književnosti u Školskoj knjizi.

Božićna čarolija u Arkadiji trajat će do Silvestrova. U obilju naslova i uz prigodne popuste svaki će posjetitelj zasigurno pronaći idealan dar za sebe i svoje najbliže, a ljubazno osoblje Arkadije besplatno će zamatati darove. Uživanje u pravom božićnom ugođaju, kušanje zimskih slatkiša i slikanje sa Snježnom kraljicom ili Djedom Mrazom jedinstven je doživljaj koji ljubitelji blagdanskih radosti nikako ne smiju propustiti.

Komentari

komentar