NEVINA LAŽSiročad brutalnog građanskog rata u Sudanu koji je započeo 1983. godine prepješačila je na tisuće kilometara u potrazi za sigurnošću. Petnaest godina kasnije humanitarnim naporima uspjelo se preseliti 3600 izgubljenih dječaka i djevojčica u SAD.
U filmu “Nevina laž” redatelj Philippe Falardeau donosi priču o njihovom preživljavanju i konačnom uspjehu. Oskarovka Reese Witherspoon glumi uz sudanske glumce Arnolda Ocenga, Gera Duanya, Emmanuela Jala i glumicu Kuoth Wiel. Neki od njih su također ratna djeca koja su preživjela traumatične događaje slične onima opisanima u filmu.
Mamere i Theo su sinovi poglavara sela na jugu Sudana. Kada u napadu sjevernosudanske policije poginu njihovi roditelji i ostanu bez doma, najstariji sin Theo mora preuzeti ulogu poglavara i odvesti grupu mladih koji su preživjeli napad, među kojima je i njegova sestra Abital, daleko od opasnosti. Pred njima je neprijateljski i opasan teren. Na svom teškom putu do izbjegličkog logora Kakuma u Keniji susreću ostalu djecu koja bježe, te stvaraju posebnu vezu s trinaestogodišnjim dječakom po imenu Jeremiah koji ulijeva povjerenje i Paulom čije vještine postaju bitne za njihov opstanak.
Trinaest godina kasnije, ukazala im se prilika da se nasele u SAD-u. Po dolasku u Kansas City u državi Missouri, dočeka ih Carrie Davis (Witherspoon), savjetnica agencije za zapošljavanje koja je zadužena za pronalaženje odgovarajućeg zaposlenja za njih, što nije jednostavan zadatak obzirom da prvi put vide prekidače za svjetlo i telefone.
Carrie se nekako uspijeva emotivno distancirati od ove skupine koja očajnički treba pomoć u snalaženju u 21. stoljeću i sređivanju svojih uništenih života. Carrie se nađe na nepoznatom terenu i traži pomoć svog šefa Jacka (Corey Stoll).
Zajedničkim snagama, „Izgubljeni dječaci“ i ovi stranci pronalaze smijeh unatoč srazu kultura i boli, kao i nadu unatoč izazovima života u SAD-u.

Komentari

komentar