PARKOVI HRVATSKE ULAŽU NAPORE U RAZVOJ ODRŽIVOG TURIZMAU srijedu, 27. rujna, obilježava se Svjetski dan turizma pod geslom „Održivi turizam – instrument razvoja“. Glavna skupština UN-a je, naime, cijelu 2017. godinu proglasila Međunarodnom godinom održivog turizma, a u kontekstu Agende 2030. kojoj je cilj podizanje svijesti o doprinosu održivog turizma za razvoj među donositeljima odluka u javnom i privatnom sektoru, ali i javnosti. Na taj način nastoje se mobilizirati sve zainteresirane strane da zajedničkim snagama učine turizam pokretačem pozitivnih promjena.

Parkovi Hrvatske generatori lokalnog razvoja i predvodnici održivog turizma
Parkovi Hrvatske svojom atraktivnošću iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja te djeluju kao generatori lokalnog razvoja područja u kojima se nalaze. Poznato je kako Hrvatsku godišnje posjeti oko 15 milijuna ljudi, a od toga je samo prošle godine njih 3,5 milijuna posjetilo 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, koji s pravom nose titulu najprepoznatljivijih zaštićenih područja u Hrvatskoj te su jedan od ključnih razloga dolaska turista. Kako je primarna svrha Parkova Hrvatske štititi prirodni resurs, ali i omogućiti posjetiteljima da uživaju u njemu, u posljednjih se nekoliko godina više nego ikad prije ulaže u planove upravljanja parkovima s naglaskom na upravljanje posjetiteljima. Cilj nije da posjetitelji samo prođu kroz nacionalne parkove i parkove prirode, već je važno da shvate njihove prirodne vrijednosti te zašto je važno očuvati bioraznolikost i zdravi ekosustav.
Tako je, između ostalog, u sklopu projekta PARCS pokrenuta izrada marketinške strategije brenda Parkovi Hrvatske. Njen cilj je kroz zajednički brend i zajednički vizualni identitet nacionalne parkove i parkove prirode predstaviti kao jedinstvenu ponudu posjetiteljima, ali i potaknuti posjetitelje na obilazak onih nacionalnih parkova i parkova prirode koji su manje prepoznati.
Uspostavi održivog upravljanja, s naglaskom na održivi razvoj i turizam te upravljanje posjetiteljima, pridonosi i uvedeni sustav elektronske naplate i kontrole ulaznica te novopokrenuti web shop Parkovi Hrvatske. Zahvaljujući novim alatima parkovi sada imaju bolji mehanizam kontrole i informacije za upravljanje posjetiteljima, čime je podignuta razina kvalitete usluge, a sami posjetitelji mogu unaprijed planirati posjet i na vrijeme osigurati ulaznicu za željeni park.
Osim toga, Parkovi Hrvatske kontinuirano ulažu i u posjetiteljsku infrastrukturu. Tako je kroz projekt PARCS uspješno izgrađeno kamp-odmorište Duboka u Parku prirode Papuk, financiran je električni brod Labud u Parku prirode Kopači rit te su nabavljeni električni bicikli za Park prirode Medvednica i Nacionalni park Risnjak. Dodatno, izgrađeno je hranilište za bjeloglave supove u Parku prirode Učka, uređena je Ribička staza u Nacionalnom parku Risnjak, a realizirani su i brojni drugi infrastrukturni projekti.

„Aktivnosti provedene kroz projekt u službi su razvoja održivog turizma te očuvanja bioraznolikosti naših parkova, dok šira zajednica posljedično ima višestruke koristi od očuvanja ekosustava, poput zdrave hrane, čiste vode i zaštite od brojnih utjecaja prirodnih katastrofa i klimatskih promjena. Time naši parkovi ostvaruju svoj potencijal generatora razvoja lokalne zajednice u kojoj se nalaze“, izjavila je Valentina Futač, voditeljica projekta PARCS.
Podizanjem razine kvalitete upravljanja posjetiteljima i zaštićenim područjem u cjelini Parkovi Hrvatske žele dugoročno uspostaviti održivo posjećivanje, čime će se osigurati smanjenje pritiska u parkovima koje gosti najčešće posjećuju.

Nova marketinška strategija, uvođenje elektronske naplate i kontrole ulaznica, web shop te investicije u posjetiteljsku infrastrukturu financirane su sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF), kroz projekt PARCS kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj.

 

Komentari

komentar