SIGURNO U ŠKOLU S HAK-OMHrvatski autoklub (HAK) već 50. godinu zaredom organizira preventivno-edukativnu akciju „Sigurno u školu s HAK-om“ kojom prvašiće na zabavan način educira o ponašanju u prometu te dodatno podiže svijest njihovih roditelja, a posebno vozača o novim, najmanjim sudionicima u prometu.

Središnja se svečanost, u sklopu ove velike obljetnice, ove godine održava na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, no ovu akciju provode i udruženi autoklubovi u gradovima i mjestima diljem Lijepe naše. Središnjom svečanosti povodom 50 godina preventivno-edukativne akcije „Sigurno u školu s HAK-om“, koja će se održati u srijedu, 5. rujna 2018. od 10 do 13 sati, HAK će najmanjima na zabavan i njima razumljiv način objasniti osnove sigurnog kretanja u prometu, zabavljat će ih popularna Mia Dimšić koja će, između ostaloga, izvesti i svoj veliki hit „Život nije siv“ te pobjednica TV showa „Zvjezdice“ Lucija Stipanović. Također, najmanji će uživati i u edukativnoj kazališnoj predstavi, kao i radionici gdje će imati priliku pokazati svoju kreativnost, a oni puni sportskog duha moći će biciklom ili romobilom proći HAK-ov prometni poligon i pokazati svoje znanje iz prometne kulture, kao i naučiti osnove ponašanja u prometu, za što će im biti uručeni prigodni darovi.
Za one nešto veće, a samim time i odgovornije sudionike u prometu, za središnju svečanost, na Trgu bana Josipa Jelačića HAK je pripremio simulator prevrtanja kako bi ih dodatno osvijestio o važnosti vezanja sigurnosnog pojasa.

50. godina uspješne akcije
Hrvatski autoklub je ovu akciju počeo provoditi 60-ih godina prošlog stoljeća, potaknut brzim razvojem cestovnog prometa te naglim porastom broja automobila i motocikala na cestama. Ako se u obzir uzme i tada nedovoljna razvijenost prometne kulture građana jasno je da je postojala potreba za većom sigurnosti na cestama te sustavnim edukativnim i preventivnim djelovanjem.
S godinama potreba za podizanjem razine prometne kulture postaje sve veća jer je i sve veći broj vozila na cestama. Stoga i ovog rujna, s početkom nove školske godine, predstavnici autoklubova u suradnji s policijom upoznaju novu generaciju prvašića s potencijalnim opasnostima na putu od kuće do škole i pritom im dijele edukativno-zabavne materijale te reflektirajuće materijale koji djecu čine vidljivijom u prometu.

Gdje će se sve održavati?
Osim obilježavanjem na gradskim trgovima akcija „Sigurno u školu s HAK-om“ će se tijekom prve polovine rujna provoditi u osnovnim školama diljem Hrvatske. Broj gradova i naselja gdje se akcija održava povećavao se tijekom godina te je prošle godine održana u 161 gradu i naselju u kojima je obuhvaćeno oko 250 osnovnih i područnih škola.
Za očekivati je da će se ove godine broj škola koje će posjetiti predstavnici HAK-a i njihova neizostavna zebra dodatno povećati.

Komentari

komentar