TRADICIONALNI ZAGREBAČKI FRIŠKI SIR SA PEČATOMUdruga ZG SIREK organizirala je Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg je bio organiziran obilazak obiteljske sirane Kusanovec u Dugom Selu.
Zagrebački friški kravlji sir „ZG SIREK“ je domaći svježi sir kojeg godinama kupujemo kod kumica na zagrebačkim tržnicama. Prije 8 godina je pokrenut projekt zaštite sira i to robnom markom to jest jamstvenim žigom imena Zagrebački friški kravlji sir „ZG SIREK“-  istaknula je Anđelka Pejaković, tajnica udruge malih sirara ZG SIREK
Nositelj samog projekta je Udruga malih sirara Grada Zagreba „ZG SIREK“  ali u njemu sudjeluju i svi članovi Udruge malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“ kojima je financijsku pomoć pružio Grad Zagreb uz manju pomoć Zagrebačke županije. Udruga ZG SIREK je osnovana 2008. godine i ima 17 članova, dok Udruga SIREK broji 29 članova. Od toga je njih 11 proizvođača robne marke i to 3 iz područja grada Zagreba i 8 s područja Zagrebačke županije.
U malenom mjestu Kusanovec, čije ime nosi i dugoselska sirana, dočekala nas je vlasnica OPG-a Romina Zadravec koja nas je provela kroz siranu i detaljno nam objasnila i pokazala kako se izrađuju njihovi proizvodi. Obiteljska sirana jedan je od proizvođača robne marke Zagrebački friški kravlji sir „ZG SIREK“, a vlasnica Romina Zadravec predsjednica je Udruge malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“ i predsjednica nacionalnog Saveza malih sirara RH „SirCro“.
Vlasnica obiteljske sirane Kusanovec, Romina Zadravec istaknula je i to da njihova obiteljska tradicija proizvodnje sira traje više od sto godina te da se prenosi naraštajima. Sve vrste sireva koje prodajemo su sto posto domaći i mliječni proizvodi dobiveni od mlijeka sa naše farme. Na farmi imamo 26 krava od kojih je 15 krava muznih, a dnevno se dobije  preko 200 litara mlijeka. – dodala je vlasnica.

“Zg Sirek” je tradicionalni mliječni proizvod malih sirara sa Zagrebačkog područja, jedini domaći zagrebački sir zagrebačkih kumica sa pečatom. Istoimena Udruga malih sirara Grada Zagreba ime, porijeklo, postupak proizvodnje i kvalitetu ovog domaćeg proizvoda zaštitila je jamstveno-figurativnim žigom kao svoju marku. Potrošačima i kupcima time su zagarantirana određena svojstva proizvoda, uvjeti proizvodnje i nadzor nad njima.
Cilj udruživanja bio je povezati male sirane s područja Grada Zagreba kako bi se sama sirarska djelatnost unaprijedila kroz zajedničko predstavljanje na tržištu te podizanje kvalitete na jednu višu razinu. Također, velika pozornost daje se i razmjeni iskustava te pružanje stručne pomoći svih članova, a sve to u svrhu promicanja i plasiranja sira kao i ostalih mliječnih proizvoda.
Danas ove dvije sirarske Udruga broje ukupno 46 članova, troje od njih su stručne osobe dok su ostali članovi KUMICE – svima poznate simpatične proizvođačice sira. One na svojim gospodarstvima najviše proizvode svježi sir i vrhnje koje se prodaje generacijama na Zagrebačkim tržnicama – za kraj nam je rekla Anđelka Pejaković.

Komentari

komentar