ALMEIDA DOLAZI U TVRĐAVU MINORŠesnaesta sezona Kazališta Ulysses posvećena je 400. obljetnici smrti velikog Williama Shakespearea. Jedan od ključnih događaja sezone svakako je gostovanje predstave ‘Richard III’ u režiji Ruperta Goolda, jednog od najboljih britanskih redatelja, sa slavnim Ralphom Fiennesom u naslovnoj ulozi i oskarovkom Vanessom Redgrave u ulozi Margaret, u tvrđavi Minor na Malom Brijunu, 11., 12. i 13. kolovoza.

Veselim se suradnji s Kazalištem Ulysses ovog ljeta – poručio je Fiennes. Glumac je prošle godine, na poziv Lenke Udovički i Rade Šerbedžije, posjetio Kazalište Ulysses te na Malom Brijunu pogledao Shakespeareova ‘Kralja Leara’. Vanessa Redgrave sudjeluje u projektima Kazališta Ulysses od njegovih početaka i kao njegova svjetska ambasadorica pridonosi važnosti promicanja kulturnih vrijednosti koje Kazalište svojim programom već šesnaestu godinu zaredom predstavlja vjernoj publici.

Kazalište Ulysses i ovog će ljeta ploviti punim jedrima. Neizmjerno sam sretan što će s nama biti toliki broj umjetnika iz različitih zemalja. Bit ćemo jedno od najzanimljivijih žarišta kazališnih događanja u Europi – rekao je Šerbedžija koji će koncertom s gitaristom i skladateljem Miroslavom Tadićem otvoriti 16. sezonu kazališta Ulysses.

Pored gostovanja jednog od najpoznatijih britanskih kazališta, na početku sezone Ulysses će ugostiti operu Admira Shkurtaja i Alessadra Leograndea ‘Katër&Radës’ talijanskog Teatra Koreja i Venecijanskog bijenala. Ona je inspirirana istinitim dogadjajem iz 1997. – tragičnim stradanjem muškaraca, žena i djece – koji su se na malenom brodu otisnuli s obale Albanije i krenuli prema Itaiji u potrazi za boljim životom. Narodno pozorište Subotica, Grad Teatar Budva, Testament filmS i Ulysses Teatar predstavit će operu Isidore Žebeljan ‘Dve glave i devojka’. Riječ je o djelu nastalom prema motivima indijske legende koja prati ljubavni trokut između dva muškarca i žene zbog koje dolazi do samoubojstva dvojice prijatelja. Drugu godinu zaredom na Velikom Brijunu zaigrat će prošlogodišnja premijera ‘Pečat’ mladog autora Borne Vujčića s Goranom Grgićem u jednoj od naslovnih uloga. Ozren Grabarić vraća se na Ulyssesovu scenu monooperom Moving Mucis Theatrea ‘Dnevnik jednog luđaka’ N. Gogolja, a na istoj pozornici zaigrat će i autorski projekt renomiranih glumaca Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića – ‘U agoniji’ Miroslava Krleže. Legendarni Zijah Sokolović odigrat će svoju kultnu monodramu ‘Glumac je… glumac je… glumac’ koju je u zadnjih 37 godina na domaćim i svjetskim pozornicama izveo više od 1600 puta. Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba gostovat će pred brijunskom publikom s predstavom ‘Tri zime’ Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana. Kazalište ‘Zvezdara’ dolazi s predstavom ‘Klaustrofobična komedija’ Dušana Kovačevića u režiji Darka Bajića, a koja je izazvala veliki interes javnosti zbog povratka legendarnog Slavka Štimca na kazališne daske. Sezonu će koncertom zatvoriti Giorgio Surian i studenti  Muzičke akademije iz Zagreba. Rade Šerbedžija šesnaestu će godinu zaredom odigrati naslovnu ulogu u  Shakespeareovom ‘Kralju Learu’, kao i jednu od glavnih uloga u Sofoklovoj ‘Antigoni – 2000 godina kasnije’ uz Maju Izetbegović, Katarinu Bistrović Darvaš, Dženanu Džanić, Ervina Brava, Damira Urbana te studente Sveučilišta u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti, u režiji Lenke Udovički. Prošlogodišnja premijerna predstava osvojila je brojna priznanja i nagrade, a njezina redateljica, Udovički,  predstavit će i ovogodišnju premijeru autorskog projekta kojeg potpisuje s Nigelom Osborneom i Željkom Udovičić Pleština pod naslovom ‘Shakespeare ljetne noći – varijacije’.

– ” Pored  Ulyssesovog ‘Kralja Leara’ i ‘Richarda III’ Almeida teatra, ovogodišnji hommage Shakespeareu kompletirat ćemo novom predstavom ‘Shakespeare ljetne noći – varijacije“ . Uz vrhunske glumce Katarinu Bistrović Darvaš i Živka Anočića, nosioci ovog projekta bit će mladi umjetnici, studenti Muzičke akademije u Zagrebu i studenti glume Sveučilišta u Rijeci. Oslanjajući se na sonete, odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija, ali i mitskih scena ljubavnika, kroz riječ, pokret i glazbu putovat ćemo kroz svijet Williama Shakespearea, ali Shakespearea kao našeg suvremenika ” – zaključila je redateljica.

Komentari

komentar