“DEBLJINA” JOZE JELČIĆAKnjiga “Debljina” izišla je iz tipkovnice Joze Jelčića, voditelj Centra za debljinu Zavoda za endokrinologiju klinike Rebro i na sasvim nov, interdisciplinaran način predstavlja problem epidemije debljine.
Na pitanje koji su uzroci debljine i može li se na njih utjecati vrlo sažet odgovor je: znanstvena istraživanja su pokazala da je debljina bolest stila života koji je produkt današnje civilizacije. Unatoč tome, većina oboljelih živi u uvjerenju da je debljina bolest prehrane. Poremećaj prehrane zaista postoji i jedan je od neposrednih pokretača debljine, ali je on tek “vrh sante leda”, dok su ispod površine skrivene snažne društvene sile koje uzrokuju nezdrav stil života.
“Debljina” je prva knjiga koja pokazuje rezultate studija o primjeni dijeta u liječenju i daje objašnjenje dugoročne neučinkovitosti dijeta. “Debljina” na znanstven, a širem krugu čitatelja dostupan način, razlaže fenomen debljine i sveobuhvatnom argumentacijom uvodi čitatelja u srž problema.  “Debljina” je izvorno djelo, prva knjiga u nas koja se sveobuhvatno bavi problemom debljine s javnozdravstvenog, medicinskog, sociološkog, kulturološkog i gospodarskog aspekta. Ova interdisciplinarnost je novost u pristupu problemu debljine u našoj literaturi.

Komentari

komentar