IZLOŽBA DEKONSTRUKCIJA „ŽENSKOG ROKOVNIKA“U Malom salonu Muzeja za modernu i suvremenu umjetnost u Rijeci jučer je otvorena izložba „Dekonstrukcija Ženskog rokovnika“ kojom se predstavlja projekt studenata Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta iz Rijeke temeljen na analizi i reinterpretaciji „Ženskog rokovnika“.

Rezultat projekta, posebna je linija Ženskog rokovnika pod nazivom  „Anojing bič“ namijenjena studenticama i ženama mlađe dobi, a na izložbi je predstavljen cjelokupan proces stvaranja ovog feminističkog rokovnika.

Anojing Bič zvijezda je rokovnika i izuzetno kompleksan lik. Nastala je kao reakcija na ustaljene stereotipe žena u današnjem društvu. Ona je istovremeno njihovo utjelovljenje i karikatura. Svojim stavovima provocira i postavlja pitanja u vezi “ženske problematike”  te ukazuje na ideje i moguće odgovore sadržane u samom rokovniku. Na osebujan i neobičan način potiče na promišljanje. Ona je iritantna, bezobrazna, zabavna, jednostavno neodoljiva te će nasmijati do suza svakoga tko se odluči upoznati je.
Rad na rokovniku započeo je na kolegiju “Rodna tekstualnost”, a cilj nam je bio pokušati otkriti što je to što se podrazumijeva kao „žensko“ u “Ženskom rokovniku“. Široka dostupnost našeg rokovnika važna nam je zbog njegovog specifičnog (vizualnog i tekstualnog) sadržaja kojim ćemo, vjerujemo, na kvalitetan i pristupačan način uspjeti  zainteresiranima prenijeti dio obrazovnih sadržaja svoga studija.”  – izjavile su prilikom otvorenja izložbe Anja Adamović i Andrea Pliško,  dvije od trinaest studentica koje su sudjelovale u projektu.

Dunja Tadić, idejna začetnica i vlasnica branda Ženski rokovnik na otvorenju izložbe objasnila je kako je došlo do ove suradnje: „Tema ovogodišnjeg Ženskog rokovnika je VOLI SEBE kako bi nas, žene, svaki dan podsjetio na same sebe i na to da svaki dan možemo učiniti nekoliko malih stvari za sebe. Voljeti sebe i brinuti o sebi možemo na stotinu različitih načina pa zašto ne i osvješćivanjem položaja žene u društvu i zašto ne suradnjom sa ovim divnim, mladim ljudima koji su svoje znanje i ideje prenijeli u projekt „Anojing Bič“. Zahvaljujem im od srca na ovoj iznimnoj suradnji.“
Autor ilustracija je Enver Krivac , multidisciplinarni umjetnik iz Rijeke.

Izložba „Dekonstrukcija Ženskog rokovnika“  može se pogledati od 23. do 26. veljače 2016. godine od 11,00-18,00 sati u Malom salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Korzo 24.

Posebna, limitirana serija Ženskog rokovnika „Anojing Bič“ dostupna je isključivo putem web-shopa po popularnoj cijeni od 50,00 HRK prilagođenoj studentskom budgetu.

Komentari

komentar