KAKO POMOĆI PSU KADA OSTARI?Naši ljubimci jednom kada uđu u seniorsku dob počinju pokazivati značajne promjene. Godine neizbježno donose promjene, a psi ih osjećaju i pokazuju svojim ponašanjem. Mogu osjećati nervozu i postati usporeni i preplašeni, zbog čega neki reagiraju agresivnije, a za vlasnika je sasvim sigurno najbolnija situacija kada budu bezvoljni i ne surađuju s obitelji kao nekada.
Što kad našem vjernom četveronožnom prijatelju ponestane živahnosti? Možemo li nešto učiniti za svog psa kako bi se on i dalje osjećao sretno i kako bi mu osigurali kvalitetu života i u starijoj dobi?

Starenje psa ne može se zaustaviti ili spriječiti, ali našem  ljubimcu možemo pomoći ako mu pružimo više pažnje i strpljenja. Važan naglasak je i na prehrani koju je potrebno prilagoditi dobi psa. Upravo zato, znanstvenici i veterinari razvili su PRO PLAN OPTIAGE hranu za starije pse – dokazano pomaže ublažiti posljedice starenja kod pasa. Vlasnici koji su koristli ovu hranu prepoznali su promjene u ponašanju psa već nakon 30 dana*. Starost psa bit će kvalitetnija, a suživot s njime uzbudljiv kao i prije.
Sibirski haski Chaka, mješanka Maša i mops Ron su stariji psi. Usprkos godinama, radoznali su i puni ljubavi, ali njihovi vlasnici su se već susreli s prvim znakovima njihove starosti.
Chaka je pomalo lijen pas. Nije pretjerano zainteresiran za igru ili izlaske u šetnju. Prije mjesec dana odlučio sam promijeniti njegovu prehranu. Iako je jako izbirljiv, na moju sreću, Chaka ju je dobro prihvatio, a s vremenom primijećujem da je postao razigraniji i da ga više vesele šetnje. No, i dalje nevoljko daje šapu!”, naglašava pjevač Luka Nižetić, vlasnik 8-godišnjeg haskija.
Mops Ron star 13 godina, četveronožni je ljubimac veterinarke Saše Španović, koja priznaje da je Ron do sada hranjen uglavnom kuhanom hranom i konzervama. I ona odlučila ublažiti Ronovu starost promjenom hrane i prilagodbom obroka.
Povod za to bila je Ronova osjetljivija probava, a ima i problem sa žvakanjem hrane jer nema više zube. Uz novu hranu je živnuo, bolji je u interakciji s drugim psima i živahniji.”, zaključuje Saša.
Blogerica i kostimografkinja Ljupka Tanevska udomila je psa Mašu, staru 7 godina. Prvi znakovi starosti koje je Ljupka primijetila kod Maše bili su smanjenja aktivnost i koncentracija za igru.
Primijenila sam kraće, ali češće šetnje s Mašom i prilagodila sam joj obroke – lakšu hranu i manje količine. Postala je bolja u interakciji s drugim psima i naučila je jedan novi trik, pa sada zna prepoznati kako joj tko baca lopticu tako da je donosi na ruku ili nogu.”, naglašava Ljupka.

Ukoliko ste i vi kod svog psa starije dobi primijetili smanjeni interes za igru, slabije pamćenje i lošije suočavanja s promjenama, možda je vrijeme da uvedete promjene u prehranu.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta za održavanje mentalne funkcije naših četveronožnih prijatelja na zavidnoj razini:
1. Naučite svog psa novim trikovima kako biste poboljšali njegovu koordinaciju i zadovoljstvo.
2. Kroz kreativne aktivnosti, kao što su traženje skrivenih igračaka i poslastica održavajte njegovu fizičku spremnost i vježbajte njegovo pamćenje.
3. Stimulirajte svjesnost svog psa i potičite ga na igru.
4. Prilagodite psu učestalost i intenzitet vježbanja. Održavajte njegovu kondiciju šetnjama, a one neka budu češće i kraće.
5. Tijekom šetnji odvedite svog ljubimca na neko novo mjesto, neka istražuje okolinu.
6. Budite strpljivi sa svojim “starim” ljubimcem, darujte mu mnogo ljubavi i pažnje.

Komentari

komentar