PREDSTAVLJEN KOTANYI GOURMET KLUB



Blagdani su sve bliže, naše misli putuju prema gastro delicijama koje ćemo pripremati za naše najmilije. Vrhunski chefovi ekskluzivno predlažu jela koja spajaju tradiciju sa suvremenom kuhinjom. Jela koja će oduševiti naše najmilije. Nakon proslave 20 godina u Hrvatskoj, KOTANYI otvara vrata jedinstvenog GOURMET Kluba u Savskoj ulici u Zagrebu. Prostora namijenjenog razmjeni iskustava i znanja, za sve one koji u kuhanju uvijek iznova pronalaze nove izazove i zadovoljstvo.

KOTANYI je okupio ljude koji kuhaju s inspiracijom i koji su cijeli svoj život upravo tome posvetili, ali i one koji ponekad svoju kreativnost najbolje mogu izraziti kroz neko jelo i koji su odlučili da će to biti jedan važan dio njihovih života. Zajedničko im je svima da su u tome strastveni i da ih pokreće jedna čvrsta iskrena emocija.

Od onih najmlađih, studenata visoke škole za gastronomiju ASPIRA pa do legende gastronomije Steve Karapandže kojem se pridružila blogerica Lana Klingor-Mihić, a sve kako bi pripremili tradicionalnu puricu s mlincima, crvenim zeljem i kestenima.

Svoja umijeća pokazao je i David Skoko uz Dragana Jovanovića iz GASTRO KLUBA Pula, a da bi oni mogli pripremati razne delicije od tune pobrinula se ekipa mladih ribara i talentiranih kuhara iz HOOK&COOKa. Hrvoje Zirojević je uz asistenciju Matka Bukoveca pripremio razna jela od bakalara. Pero Savanović jelovnik je obogatio glaziranim mini pilićima. Za ono slatko na kraju se pobrinula Suzy Josipović Redžepagić koja nas je obradovala raznim sitnim božićnim kolačićima i panettone pudingom. Idealna blagdanska jela chefovi predlažu uz Coronica vina, a miksolog Marin Nekić uz neki od zimskih koktela.

Prva važna događanja u KOTANYI GOURMET KLUBU krenut će već početkom iduće godine, a radit će se na promociji MEDITERANSKE KUHINJE i Masterclassovima naših eminentnih chefova koji će imati priliku svoja znanja podijeliti i prenijeti na kolege iz zemalja regije.

 

STEVO KARAPANDŽA I LANA KLINGOR; Crveni kupus i purica s mlincima

CRVENI KUPUS
1 kg crvenog kupusa
1 luk
1 jabuka
30 g maslaca
4 žlice Balsamica
4 dl crnog vina
4 žlice želea od ribizla
žličica šećera
1/4 štapica cimeta
4 borovice (klek)
klinčić u prahu
sol
papar

Crveni kupus naribajte, luk sitno nasjeckajte, a jabuke oguljene i bez koštica narežite na kriške. Na maslacu staklasto propirjajte luk, dodajte jabuke, nakon kratkog vremena i narezani kupus. Uz miješanje još prodinstajte 5 minuta, zalijte vinom i octom.
Dodajte žele od ribizla, šećer, cimet i borovnice, te začinite prstohvatom klinčiča u prahu.
Dinstajte oko 2 sata, a okus na kraju dotjerajte dodatkom soli i papra.

PURICA S MLINCIMA
1 purica
svinjska mast
1 jabuka
1 luk
pileći ili povrtni temeljac/juha za podlijevanje
sol
papar

Mlinci: 1 kg brašna, 1 jaje, mlaka voda, sol

Očišćenu puricu dobro obrišite kuhinjskim papirom (može se nabosti slaninom), malo posoliti i ostaviti neko vrijeme da se navlači sol.
Unutrašnjost purice premazite solju i dodajte glavicu luka i jabuku prerezane na četvrtine i vezane špagom. Tako pripremljenu puricu naglo zapecite u plitkoj ugrijanoj masnoći, podlijte temeljcem ili juhom i nastavite peći u pećnici na 200°C oko 2-3 sata dok ne omekša. Za vrijeme pečenja zalijevajte vlastitim sokom. Pečeno meso izvadite iz pećnice na toplo, a masnoću od pečenja podlijte s malo juhe, prokuhajte i procijedite, te ostavite na toplom do upotrebe.
Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica od oko 50g pa ih razvaljajte. Na srednje ugrijanoj ploči pecite razvaljene kuglice s jedne i druge strane.
Tako ispečene mlince zdrobite na manje komade, zalijte kipućom slanom vodom i ostavite 2 minute da odstoje u vodi. Mlince ocijedite i jos vruće zamastite sokom od pečenja.

Komentari

komentar