Kazalište u Hrvatskoj ima dugu i bogatu tradiciju

Kazalište u Hrvatskoj ima dugu i bogatu tradiciju, a njegovom razvoju tijekom godina pridonijeli su brojni istaknuti dramatičari, glumci i redatelji.

Neka od najistaknutijih kazališta u Hrvatskoj su:

Hrvatsko narodno kazalište

Smješteno u Zagrebu, Hrvatsko narodno kazalište jedna je od najstarijih i najuglednijih kulturnih institucija u zemlji. Osnovan je 1860. godine i od tada je postao simbolom hrvatskog nacionalnog identiteta i umjetničke izvrsnosti.

Narodno kazalište Split

Smješteno u gradu Splitu, ovo kazalište osnovano je 1945. godine i poznato je po svojim inovativnim produkcijama klasičnih i suvremenih drama.

Dubrovačke ljetne igre

Ove godišnje manifestacije koje se održavaju u gradu Dubrovniku jedna su od najstarijih i najuglednijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj. Uključuje kazališne, glazbene, plesne i druge izvedbe, a privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Dramsko kazalište Gavella

Osnovano 1953. godine, Dramsko kazalište Gavella nalazi se u Zagrebu i poznato je po avangardnim produkcijama modernih i eksperimentalnih drama.

HNK Ivana pl. Zajca

Riječko kazalište osnovano je 1885. godine i najstarije je kazalište u Hrvatskoj koje još uvijek djeluje. Poznat je po svojim produkcijama klasičnih i suvremenih drama, kao i po inovativnom dizajnu pozornice i rasvjeti.

Sve u svemu, kazalište je i dalje važan dio hrvatske kulturne baštine i nastavlja privlačiti publiku svih dobi i podrijetla.

Imanuel Gregurek

Imanuel Gregurek